De danske forbrugere og flere dagligvarekæder har vendt ryggen til buræg. Men hvorfor er det stadig så svært at få noget ordentligt økologisk kylling der er til at betale?
Flere og flere køber økologiske æg, og selvom prisen er højere end ved konventionelle æg er prisforskellen ikke enorm. Det er til at betale for de fleste mennesker. Flere supermarkedskæder har endda taget ansvar og stoppet salget af buræg.
Men hvorfor er det så stadig så svært at få fat i noget ordentligt økologisk kylling, der er til at betale? Dels er udvalget af økologisk kylling meget begrænset i de fleste supermarkeder (hvis de overhovedet har det), og dels er det MEGET dyrere end konventionel kylling.
Det er naturligvis dyrere at opdrætte økologiske kyllinger, men prisforskellen burde ikke være så stor som den er.
Jeg tror det bunder i volumen. Lige nu er udvalget økokylling så dårligt og prisen så høj, at de fleste danskere vælger konventionel kylling. Dermed ser efterspørgslen efter økokylling ikke særligt stor ud (på overfladen).
Jeg tror dog at mange danskere ville købe økologisk, hvis det var billigere og mere tilgængeligt – det har man jo set på andre fødevarer, så hvorfor skulle det ikke også gøre sig gældende med kylling.
Og hvis der var flere der købte økologisk ville det også blive billigere at producere.
Fælles ansvar
Forbrugerne kan således selv være med til “at få bolden til at rulle” ved at købe økologisk.
Supermarkederne bærer dog også et ansvar for at gøre produkterne tilgængelige for kunderne. Og måske endda leve med at der ikke tjenes penge på denne varegruppe i en periode.
Sammen kan vi ændre fødevareproduktionen, så kyllingerne får et bedre liv og vi får bedre mad med mere smag og god samvittighed. Ellers virker det en smule hyklerisk, at vi har en stærk holdning til buræg, men samtidig lukker øjnene for forholdene i fjerkræproduktionen.
Køber du økologisk? Smid en kommentar.