Kondenseret mælk er genialt hvis man vil lave sin egen karamel.
For få år siden, var det kun udvalgte supermarkeder og specialbutikker, der havde kondenseret mælk, men det har heldigvis ændret sig, så det nu er muligt at få i langt de fleste supermarkeder. Og kondenseret mælk gør det super nemt at lave sin egen karamel.
Man kan grundlæggende gøre det på to forskellige måder:
Kogning i dåsen
Personligt synes jeg at karamellen får den bedste konsistens hvis man koger den i dåsen.
Man kommer blot hele dåsen (eller dåserne) i en gryde, dækker dem med vand og bringer det i kog. Det er vigtigt at dåserne hele tiden er dækket af vand – ellers kan de springe og så har du karamel i hele køkkenet.
De skal simre i 3-4 timer afhængig af hvor tyk en konsistens du ønsker.
Brug gerne en gammel gryde, da dåserne godt kan smitte af.
Kogning i gryde
Hvis du ikke har tålmodighed til at vente 3-4 timer, kan du i stedet lave karamellen direkte i gryden – altså hvor du åbner dåsen og hælder den kondenserede mælk i gryden.
Bring gryden i kog og kog lad mælken koge ind i 5-10 minutter (under omrøring). Bemærk at massen bliver endnu tykkere når den køler af.
Konsistensen bliver ikke helt så fløjlsblød som når dåsen koges, men det er stadig lækkert.
Hvad kan jeg bruge karamellen til?
Den kan f.eks.:
- spises som den er.
- med frugt.
- bruges som topping på kager.
- laves til små “dutter” på en flot dessert.
- bruges som smørepålæg ligesom Nutella (eventuelt sammen med Nutella).
- og så er den fuldstændig fantastisk i en hjemmelavet karamel is.
God fornøjelse!